Yogaudstyr til nybegyndere og den erfarne udøver

Det rigtige udstyr til yoga har betydning for dit træningsudbytte, din motivation, og ikke mindst har udstyret betydning for din præstation. Der er ikke noget ved at dyrke øvelser, som er for lette for dig at udføre, og samtidig er det ikke optimalt at anvende udstyr, som er for kompliceret for dig at bruge.

Som nybegynder kan det være tilstrækkeligt at starte med at dyrke øvelser uden brug af udstyr. Laver du øvelser 3-4 gange om ugen, vil der ikke gå lang tid, før du får brug for at stille nye udfordringer op for dig selv.

Yoga er den ideelle træningsform til at opnå bedre balanceevne, øget smidighed og forbedret udholdenhed. Elementer, som kan komme dig til gode i forbindelse med andre sportsgrene eller træningssammenhænge.

Hvad der er det bedste udstyr for dig at gøre brug af, afhænger dels af dit aktuelle styrkeniveau og din træningserfaring, og det afhænger dels af dine ambitioner.

Mens yogamåtter er basisudstyr for enhver udøver, kan der være brug for enten håndvægte eller træningselastikker til at skabe fysiske udfordringer med.

Herunder får du indblik i de bedste udgaver af de 3 essentielle typer af yogaudstyr, som kan øre din yogatræning motiverende, effektfuld og alsidig.

Yogamåtter til komfort 

Uanset om du dyrker yoga udendørs eller indenfor, og uanset om du er til stående, liggende eller siddende øvelser, er yogamåtten et must til din træning. Der findes et hav af forskellige yogamåtter (eller ”yoga mat” som redskabet også betegnes). Nogle egner sig til liggende øvelser som følge af deres ekstra tykkelse, mens de tyndere modeller gør stående øvelser mere stabiliserede.

Når du træner på en yogamåtte, kan du med fordel anvende en foam roller, der kan bruges som redskab til at massere muskler og skabe udfordringer i forhold til stabilitet og udholdenhed. Du kan finde foam roller (eller skumruller) i mange forskellige udgaver. De varierer i tykkelser og designs. De findes i blød, mellem og hård udgave, og de fås med glatte og nubrede overflader.

Du skal forholde dig til type af materiale, når du skal vælge en træningsmåtte til yoga, som matcher dine øvelser og dine behov.

Reebok Delta Yogamåtte (4mm)

delta_måtte

Har du et træningsprogram med mange blandede øvelser med både stående, liggende og siddende øvelser, har du brug for en alsidig måtte. Med denne Reebok Delta model kan du skabe de bedste træningsforhold, uanset om du er nybegynder eller øvet. Den optimale tykkelse giver dig god polstring mod et hård underlag, og med den skridsikre underside skal du ikke bekymre dig om manglende sikkerhed under din træning.

Du behøver langt fra investere i den dyreste model på markedet, når du vil have en yogamåtte i bedste kvalitet og med høj slidstyrke.

Måtten egner sig for dig, som er erfaren med yoga, og som allerede har et rum derhjemme, hvor dit udstyr befinder sig. Derudover kan måtten være det rette valg for dig som nybegynder, der har høje ambitioner med din træning.

Reebok Delta er designet 2 huller med metalringe i 2 af måttens hjørner, som gør det nemt og praktisk for dig at hænge din yogamåtte op derhjemme. På den måde skåner du den mest muligt, når du ikke træner, og du får samtidig den mest pladsoptimerende opbevaring af dit træningsudstyr.

Reebok Delta Yogamåtte » Køb her «

 

Titan Life yoga træningsmåtte 

titan life

Som nybegynder har du brug for en god, sikker og funktionel måtte, som du kan lave de mest basale øvelser med. Denne Master træningsmåtte kan bruges både til yoga, pilates, udstræk og meditation. Den har en tykkelse på 6mm, der tillader dig at eksperimentere med øvelser i komfortable og sikre forhold. Den har en skridsikker underside, der kan bruges på alle typer gulve.

Den nubrede overflade gør, at du kan udføre dit træningsprogram med bare fødder, uden du mister greb om underlaget.

Den budgetvenlige pris tillader alle og enhver at få de bedste træningsforhold til yogaøvelser. Du kan nemt rulle måtten sammen og opbevare den i et skab eller bag en dør, når den ikke er i brug.

Master træningsmåtten er fremstillet i fast skum, der er et slidstærkt og robust materiale. Ønsker du at dyrke yoga udendørs i sommerhalvåret, er det ideelt at vælge en skummåtte til formålet.

Den kan holde til det slid, som naturen helt automatisk vil udsætte måtten for. Fast skum er derudover et praktisk materiale, når det kommer til rengøring. Du kan nemt tørre din træningsmåtte af med en våd klud, hvis den har støv eller snavs på sin overflade.

Titan Life » Køb her «

EKO TEX yogamåtte 

eko-tex

For dig der går op i sundhed og miljø, er der brug for en træningsmåtte fremstillet i økologiske materialer. Med denne Exotex certificerede yogamåtte skåner du både miljøet og din krop, da du er fri for skadelige stoffer, latex og kemikalier.

Du kan med god samvittighed tage dine børn med til yogatræningen og lade dem udfolde sig med de afspændende øvelser, når du ikke skal bekymre dig om sundheden.

Måtten kan bruges til de fleste yogatyper og er særlig velegnet til de liggende og siddende øvelser, hvor du har brug for ekstra polstring for maksimal komfort.

EKO TEX træningsmåtten er fremstillet på europæiske fabrikker, der lever op til de gældende standarder for materialer og arbejdsmiljøforhold. Selve måtten er testet i forhold til ”Öko Tex 100” standarden, der sikrer dig som forbruger, at produktet er 100% fri for sundhedsskadelige stoffer.

Det praktiske ved denne bæredygtige træningsmåtte er, at den tåler at blive vasket i maskine ved 40 grader. Dermed kan du altid opretholde den bedste hygiejne omkring dine træningsforhold, og du kan med ro i sindet tage din træningsmåtte med dig i fitnesscenteret, i naturen eller på jobbet.

Eko Tex » Køb her «


Håndvægte for dig der ønsker nye udfordringer

Som passioneret og engageret yogaudøver ved du, at kroppen på få uger tilvænner sig en træningsform med bestemte øvelser. Når du vil udvikle din muskelstyrke, din balanceevne og din udholdenhed, har du brug for træningsudstyr, der kan skabe udfordringer med tilpas modstand for dig.

”Tilpas modstand” er et centralt begreb at være opmærksom på, når du træner med håndvægte. Håndvægte er det perfekte træningsudstyr, der kan skabe den fysiske modstand og de udfordringer, du har brug for i forhold til at opnå progression med din træning.

Der findes håndvægte i alle vægtklasser, og det er afgørende for dit træningsudbytte og ikke mindst din sikkerhed, at du vælger dig de udgaver, som matcher dit aktuelle styrkeniveau. Du risikerer at påføre dig selv skader, hvis du træner med vægte, som er tungere, end det du er i stand til at løfte. Og vælger du vægte, som er for lette for dig at træne med, opnår du svag eller ingen progression med din træning.

Håndvægte kan bruges til dine basisøvelser og tilføre tilpas modstand, når du vælger de udgaver, som matcher dit niveau. Det kan være en praktisk fordel at vælge sæt, så du har mulighed for at udføre flest øvelser med ekstra udfordring.

66Fit Dumbell (1kg sæt)

fit håndvægte

Er det første gang, du integrerer håndvægte i din yogatræning, skal du hellere starte realistisk ud end for optimistisk med hensyn til valg af tynge.

Det er en god idé at tilvænne kroppen at bruge håndvægte, når den er vant til at dyrke yoga i fri positur. Med disse 66Fit Dumbell vægte kan du få de bedste træningserfaringer med at skabe progression i dit yogaprogram. Vægtene købes som sæt, hvor hver vægt vejer 1kg.

De slidstærke og modstandsdygtige vægte er fremstillet i støbejern, som gør det muligt for dig at få glæde af udstyret i masser af år frem.

Vægtene egner sig perfekt til hjemmetræningen, og du kan tage dem med dig i naturen, hvis du ønsker ekstra udfoldelsesmuligheder, når vejret tillader det.

Håndtagene er ergonomisk udformede med flade sider, så du opnår et stærkt og solidt greb.

Den lave pris gør det muligt for enhver at få slidstærkt og holdbart udstyr i topkvalitet til yogatræningen derhjemme.

66Fit Dumbell » Køb her «


Fitness Bar (1kg-1,5kg sæt)

fitness bar

Et af de vigtigste parametre, når du dyrker yoga med træningsudstyr, er sikkerhed. Du skal være tryg ved dit udstyr, og det er afgørende for din sikkerhed, at du har 100% kontrol over brugen af udstyret. Materialet spiller en stor rolle for din sikkerhed.

Mange håndvægte designes med stålgreb. Det kan kræve tilvænning at træne med stålgreb, hvis du ikke har erfaring med dette.

Vil du have sikre og kontrollerede træningsforhold, kan det være en fordel at vælge Fitness Bar (som håndvægte også betegnes) med skumbelægning på hele overfladen. Dermed får du den mest trygge træning, og du skåner samtidig dit gulv mod slitage.

Disse Abilica Fitness Bar findes i 2 forskellige udgaver og sæt – hhv. i form af 1kg sæt og 1,5kg sæt. Du kan vælge begge sæt og dermed have forskelligt udstyr tilgængeligt, afhængigt af hvilke øvelser du udfører. Mens nogle øvelser kræver lav belastning, kan du få brug for øget belastning til andre øvelser.

Fitness Bar » Køb her «


Træningselastik (Thera Band) til træning af smidighed og udholdenhed

På trods af deres enkle designs og harmløse udseende, kan træningselastikker skabe intense udfordringer for selv den veltrænede fitnessudøver. Træningselastikker er et ideelt redskab at anvende til yoga, de det er nemt at komme godt i gang med, og da udstyret findes i et hav af udgaver og styrker.

Træningselastikker findes som bånd samt i løse udgaver med ender. Du skal vælge udgave i forhold til dine øvelser. Det kan være en fordel at anvende elastikkerne med ender til at starte med, da de er fleksible, og da du får de bedste træningserfaringer, når du kan justere styrken og længden.

Det kræver ikke erfaring med styrketræning at gøre brug af træningselastikker. De bliver fremstillet i farver i forhold til deres styrker (du kan typisk finde 8 forskellige farvekoder i samme serie). Sørg for at starte ud med de mildest og letteste styrker og skab progression ved at øge styrken i takt med, at din krop tilvænnes modstanden. Det er en fordel at vælge elastikker fra samme serie, så du kan følge farvekoderne og tilrettelægge de optimale udfordringer.

 

Thera Band træningselastik (1 styk)

thera

Det kræver hverken mange penge eller et fitnessstudie at komme i form og skabe den bedste yogatræning. Med disse Thera Band får du udstyr i bedste kvalitet, du kan træne med igennem lang tid. Elastikkerne findes i 8 forskellige styrker, så du kan tilrettelægge de bedste træningsforhold for dig selv, uanset hvilken styrke du har brug for.

Den store fordel ved at vælge elastikker, der findes i en serie af flere styk er, at du kan købe flere udgaver hjem, så du altid har udstyr tilgængelig. Det kan betyde afbrydelser og stilstand i din yogatræning, hvis du får brug for ekstra udfordringer og skal vente på at modtage dit udstyr.

Som følge af den lave pris på disse Thera Band kan du med god samvittighed købe 3-4 stykker hjem på én gang, som du kan integrere i forskellige yogaøvelser.

Der er forskel på, hvor meget modstand du har brug for afhængig af, om du træner ben eller arme.

Thera træningselastik » Køb her «


Adidas Mini Stretchband (3 styk)

adidas

Det kan få stor betydning for din træning, at du køber udstyr i sæt. Du kan både spare penge og ventetid, når du bestiller træningselastikker i en pakning med 3 forskellige styrker. Der vil som regel være brug for træningselastikker af forskellig styrke til 1 træningsprogram. De mest velkendte yogaøvelser kan kræve ekstra styrke, mens nye øvelser kræver, at du starte kontrolleret ud med at bruge udstyr.

Sørg for at bruge de letteste fitnessbånd til de øvelser, som er nyest for dig. Omvendt kan du gøre brug af de mest udfordrende elastikker til de øvelser, som du mestrer uden problemer, når du udfører dem i fri positur.

Med disse Adidas Mini Stretchband får du udstyr i topklasse. Du kan have elastikkerne med dig på farten, eller du kan gøre brug af dem derhjemme, når du laver dine yogaøvelser.

Alle 3 elastikker er designet med 5cm i bredden, så du får en god og kontrolleret anvendelse med udstyret. Des bredere elastikker er, des større kontrol og højere komfort får du.

Adidas Stretchband » Køb her «


Abilica Power Band (3 styk)

powerband

Når du er erfaren med at anvende udstyr til din yogatræning, er der brug for udfordrende udstyr der stiller nye krav til din udholdenhed, stabilitet og balanceevne. Disse Power Bands er designet i smal udgave, der skaber balancemæssige udfordringer, uanset om du bruger dem om ben eller arme.

Abilica er et populært mærke af udstyr og tilbehør til træning. Producenten leverer maskiner og udstyr til professionelle fitnesscentre, og deres produkter er fremstillet til at kunne modstå maksimal belastning og mange års anvendelse.

Når du har høje ambitioner med din yogatræning, og når du vil have udstyr i bedste kvalitet, skal du vælge produkter fra de mest anerkendte brands på markedet.

Med disse Abilica Power Bands kommer du ikke til at mangle udfordringer i lang tid. Du kan bruge dem til dit eksisterende træningsprogram, og de finder lige så stor anvendelse, når du avancerer og begynder at træne med nye yogaøvelser.

Powerband » Køb her «


Gode råd til dig der vil bruge udstyr til din yogatræning

  • Start med at anvende en foam roller

Det er en god idé at starte mildt ud, når du vil skabe progression i dit program og give din krop ekstra, fysiske udfordringer. En foam roller er det ideelle opstartsredskab, der kan tilvænne kroppen at blive udsat for ekstra modstand, så du kan udvikle dig fysisk uden at risikere skader eller overbelastning.

  • Vær opmærksom på fragtpriser

Når du køber tungt træningsudstyr i form af håndvægte, kan det svare sig at være opmærksom på fragtpriserne. Selvom du finder vægte til konkurrencedygtige priser, kan fragtprisen være fordyrende.

  • Træn altid med vandflaske

Selvom yogamåtten regnes for at være det mest essentielle udstyr til yoga, er vandflasken mindst lige så central. Du har brug for at nære din krop med væske, når du laver øvelser. Selvom du dyrker en yogaform, som ikke har højt tempo, kommer din krop på overarbejde med komplicerede kropspositioner, der stiller krav til balance og udholdenhed.