Yoga og sund kost hænger sammen

Yoga er en træningsform og en livsfilosofi, som sætter fokus på de elementer, der kan højne fysisk trivsel og mentalt velvære. Den sunde og nærende kost er et centralt område i yogafilosofien, da et stærkt og robust, indre system anses for at være byggestenen til det gode og balancerede liv med mental ro og fysisk styrke.

Herunder kan du læse mere om, hvordan yoga kan blive din vej til det sunde og succesfulde vægttab, der holder ved. Du får viden om de kilder til vitaminer og mineraler fra både bønner, frugt, grønt og bær, som er vigtige bestanddele i kosten, når du dyrker yoga.

Lad yoga og sund kost blive din vej til det succesfulde vægttab

Det succesfulde vægttab er dét, som tager hensyn til kroppen og dens organer, og som er tilrettelagt med nærende måltider med superfood. Succesen kommer af, at du kan vedligeholde den sunde og balancerede livsstil – og efter du har tabt dig.

Ønsker du at tabe dig, kan det være fristende at gennemføre en kort slankekur, der på få uger får dig til at miste kilo. Dog er denne metode ikke den sundeste tilgang, og der er stor risiko for, at du tager kiloene på igen, når slankekuren er overstået.

Du behøver ikke være erfaren med yogatræning, når du ønsker at etablere det sunde, permanente og balancerede vægttab.

Yoga er en holistiske filosofi, som anerkender både sjæl, krop og hjerne. Det vil sige, at et effektivt vægttab er tilrettelagt med respekt for kroppen, dens organer og fordøjelsessystem. Og det er skabt med udgangspunkt i de nærende kilder fra naturens superfood, som booster din krop med antioxidanter, vitaminer og mineraler.

Der er større sandsynlighed for, at du holder fast ved dit vægttab og fortsætter den sunde livsstil, når du bruger yoga som vej til at tabe kilo.

Yoga lægger stor vægt på naturens egne ingredienser såsom:

 • Bønner og frø (såsom sojabønner og chiafrø)
 • Bær
 • Ekstrakter fra blomster og urter (såsom ægte lavendel, vanilje ekstrakt, melisse, lotus blomst)
 • Frugt og grønt
 • Krydderier (såsom kardemommefrø, lemon grass, hvid salvie)
 • Olier (såsom bergamot olie, kokosolie)

Disse er de mest nærende kilder til et stærkt, indre system, som du kan booste din krop med.

De naturlige fødevarer mætter mere sammenholdt med forarbejdet mad, og du vil derfor kunne skære ned på dine portioner, når du laver mad med udgangspunkt i superfood.

Der findes masser af spændende, mættende og velsmagende opskrifter, som du kan sammensætte din egen kostplan med.

Du kan lave sund salat af natur food, og du kan sammensætte ingredienserne i henhold til dine smagsløg og præferencer.

Sojabønner – et must i en plantebaseret kostplan

Sojabønner er en uundværlig ingrediens, når du laver plantebaseret mad. Bønnerne er rige på protein, der skaber mæthedsfornemmelse og bidrager til muskelopbygning. De nærende og vitaminrige bønner har været brugt i det asiatiske køkken i flere hundrede år, og de kan bruges til både varme og kolde retter.

Sojabønnen er en bælgfrugt, der i kostmæssige sammenhænge har samme egenskaber som kød. Bønnen er et must hos personer, der lever en vegetarisk livsstil, og som har brug for fødevarer med højt protein- og næringsindhold (bønner indeholder cirka 35% protein).

Derudover er sojabønnerne rige på:

 • Omega 6
 • Jern
 • Zink
 • Kostfibre
 • Umættet fedt

Du kan købe sojabønner i langt de fleste supermarkeder, da bælgfrugten har fået stor popularitet i de danske køkkener igennem de seneste år. De findes i rå og hård form i pakningerne, og de skal lægges i blød og skylles, før de kan koges.

Grapefrugt og dens gavnlige effekter i forbindelse med vægttab

Grapefrugten er kendt for sin smukke, varm orange farve og sin syrlige smag. Den har unikke egenskaber, når det kommer til både vægttab, sund livsstil og opbygning af det stærke immunforsvar.

Årsagen til dens gavnlige effekter skal findes i stoffet fytokemikalier, der findes i de syrlige citrusfrugter. Fytokemikalier bidrager på flere måder til en stærk krop og et effektivt vægttab:

 • Rig på antioxidanter
 • Antiinflammatorisk virkning der hæmmer skadelige bakterier i at formere sig
 • Bidrager til et stærkt immunforsvar
 • Booster forbrændingen

Det er blandt andet på grund af disse gavnlige effekter, at grapefrugten anvendes som uundværlig ingrediens i kostplaner hos diætister, og at frugten er at finde i den mad, som hospitaler serverer for deres patienter.

Du kan finde grapefrugt kure, der består af 3 hovedmåltider, og hvor du skal indtage ½ grapefrugt inden hvert måltid.

De effektfulde fytokemikalier hjælper med til at reducere kroppens insulinniveau, der bosster forbrændingen.

Gojibær er naturens egen superfood

Tørrede goji bær (også kendt som goji berry) er blevet en populær og eftertragtet ingrediens, der egner sig perfekt i salater og som snack.

Bærrene er smagsmæssigt en krydsning mellem tørrede tranebær og kirsebær, der gør dem søde og let syrlige.

Oprindeligt blev gojibær brugt i Kina som naturmedicin, og bærrene har fortsat i dag høj status i de asiatiske lande, når det kommer til at helbrede problemer med øjne, lever og nyre.

Goji bær er fremhævet herhjemme som ”Superfood”, der er en betegnelse for naturens egne fødevarer, der er rige på mineraler og har en række sundhedsfremmende egenskaber.

Bærrene er særlige rige på:

 • Jern
 • Fiber
 • Zink
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Samtlige essentielle aminosyrer

De essentielle aminosyrer er byggeklodserne i protein, og vi mennesker er nødt til at få dem tilført via kosten, da vores kroppe ikke er i stand til at producere dem. 100g gojibær indeholder det, der svarer til 10% af vores daglige proteinbehov.

Når du er i gang med et vægttab, eller når du ønsker at forkæle din krop med en næringsrig snack, er de tørrede bær det perfekte valg. De består af komplekse kulhydrater, som tilfredsstiller kroppens behov for noget sødt, uden at dit blodsukker ryger i vejret.

Boghvedegræs til terapeutiske formål

Boghvede er en plante, som er udbredt i Nordindien, hvor den bedre kendes under navnet ”sort ris”. Planterne kan opnå en højde på mellem 30-200cm, og deres græs og frø anvendes i mange lande til terapeutiske formål. Boghvede kan bruges som korn til næringsrigt bagværk, der bidrager med masser og smag og høj næringsværdi.

Boghvede findes som frø, blomster og græs, der kan anvendes til behandling af problemer med kredsløb og blodkar.

Te der booster din krop og bidrager til stærkt immunforsvar

Te har mange flere egenskaber end blot at være velsmagende og give kroppen varme. MATCHA te og PUKKA te er nogle af de mest kendte teprodukter, der findes i mange forskellige udgaver. De er lavet på rene og naturlige ekstrakter fra blade og planter, og deres nænsomme forarbejdelse er skabt i henhold til at bevare de nærende stoffer.

Der findes en række andre sundhedsfremmende te-udgaver, som er lavet på naturens mest næringsrige blomster og planter.

Vil du booste kroppen med vitaminer og antioxidanter, kan du gå på opdagelse i disse teer, der både kan anvendes til daglig og i forbindelse med vægttab.

Når du har te i løs vægt, kan du selv vælge, om du vil fremstille din varme, nærende drik i tekrus eller i tekande.

rød te

te

Matcha te

Matcha tea er en populær tevariant, der findes både i løs vægt og som breve. Det er en japansk, grøn te, der bliver fremstillet på hele teblade. Derved bevares flest næringsstoffer til fordel for dig og din krop.

Teen tilberedelse ved at hælde det fine, grønne tepulver i en skål med varm vand. Derefter skal skålens indhold piskes med en bambus-piskeris, som sikrer, at alle næringsstoffer trækkes ud i vandet.

Herefter tilføjes der mere varmt vand, og din sundhedsfremmende te er klar til at blive nydt. Der findes forskellige udgaver af Matcha te:

 • Other Matcha Brand
 • MOYA Matcha Traditional
 • MOYA Matcha Premium

Du kan gå på opdagelse i det store udvalg af forskellige produkter og smagsvarianter og finde frem til dine favoritter.

Pukka te

Pukka tea er økologisk te, der findes i et hav af forskellige varianter og sammensætninger. Det er ideel te for dig, som ønsker at kunne lave nærende te på kort tid.

Hver te har sine unikke egenskaber, og samtlige produkter er fremstillet med inspiration fra videnskaben ”Ayurveda”. Det er en 5000 år gammel livsvidenskab, der fokuserer på at optimere og fremme sundhed og velvære både fysisk og psykisk.

Pukka te har vundet priser (Great Taste Awards) for sine egenskaber og gode smag. Samtlige produkter og varianter fra Pukka er fri for konservering, aroma og duft. Du kan købe tebrevene stykvis eller i praktiske pakninger. Om du er til én bestemt smag, eller om du ønsker en pakning med en række forskellige Pukka te, er op til dig og dine præferencer.

Du kan finde Pukka te på tilbud hos danske forhandlere, så du kan udvide din beholdning af teen derhjemme.

Jute

Jute er en plante, som er mest kendt for at være brugt til fremstilling af sække. Dog har planten (også kaldet ” Corchorus olitorius”) kulinariske egenskaber, der gør den anvendelige i teer og supper.

Urterne fra planten høstes i en højde på 10-12 fod. Jute er i særdeleshed rig på Vitamin A og Vitamin C.

Detox te

Den mad vi spiser, påvirker vores kroppe på både godt og ondt. Affaldsstoffer vil gradvist hobe sig op i vores fordøjelsessystem, som kan betyde mavesmerter, fordøjelsesproblemer, nedsat immunforsvar, træthed og hovedpine. Du kan gavne din krop og dens indre system ved at lave en detox kur, som kan bestå af te.

De nærende detox teer er rige på mineraler og vitaminer, o de hjælper med til at udskille de skadelige affaldsstoffer, så din krop kan genere sig selv, når kuren er slut.

”Detox te” er en betegnelse for slanke te, der fremmer vægttab og giver dig øget energi. Teen hjælper med til at udrense kroppen for skadelige bakterier, der kan hæmme dit vægttab. Bakterierne kan forårsage træt, så du har mindre overskud til at være fysisk aktiv.

Du kan med fordel igangsætte dit vægttab med en detox kur bestående af urtete, der stimulerer fedtforbrændingen og nedsætter din appetit.

Detox te fungerer på samme måde som juicekuren, hvor du nærer din krop med væsker, der virker vanddrivende og sundhedsfremmende.

Yogi tea

Vil du forkæle din krop med de bedste urter fra naturens eget ”medicinskab”, er Yogi te det rette valg. Du kan vælge imellem mange forskellige slags smagsvarianter, der alle er fremstillet med inspiration fra ayurvediske opskrifter.

De mange tevarianter er økologiske, og de bliver producerede med respekt for vores miljø på både lokalt, nationalt og globalt niveau.

Yogi te® har eksisteret i mere end 40 år, og de producerer fortsat i dag urte- og krydderite baseret på naturens egne råvarer.

Hindbærblad te

Te lavet på hindbærblade bliver anbefalet af jordemødre som følge af teens egenskaber, der kan gøre fødslen mere problemfri. Teen menes at have en blødgørende på slimhinderne i kvindens underliv og ’blødgør’ således fødselsvejen. Teen kan laves på tørrede hindbærblade og kan nydes, fra kvinden er i uge 36.

Sørg for altid at have din læge med på råd, når du er gravid og ønsker at anvende naturmedicin.

Clipper te

Clipper te er kendt for sine økologiske og velsmagende fairtrade te, som er fremstillet uden kunstige tilsætningsstoffer. Clipper er førende leverandør af økologisk, sund te, og de producerer te i mange forskellige smagsvarianter.

Teproducenten tilbyder både grøn te, hvid te, sort te samt frugtte, der kan købes i forskellige produktpakninger.

Gukemeje te

Flere og flere mennesker har igennem de seneste år fået øjnene op for gurkemejes sundhedsfremmende egenskaber. Det gule krydderi indeholder curcumin, der har en række helbredende effekter. Gurkemeje kan hjælpe med til at bekæmpe skadelige bakterier og virus i kroppen.

Du kan købe gurkemeje te både i pulver form i løs vægt og som tebreve.

Tepotte til dig der selv laver din te

Når du har te i løs vægt, skal du kunne lave din nærende urtete, så du får maksimal glæde af den varme drik. Der findes mange udgaver af tepotter, som varierer i designs, former og kapacitet. Du skal først og fremmest starte med at vælge dig en tekande, som svarer til dine behov. Du finder dem fra 2-4 kopper og op til de største udgaver med indhold på op til 10-12 kopper.

Når du vælger en tepotte, som matcher dine behov, undgår du at lave mere te, end du får drukket. Dermed sparer du på din nærende te, så du kan få mest mulig glæde af den.